Op vakantie in eigen land… laat je je in de boot nemen?
Is een vaarvakantie in België een goede vakantie tip voor jou?
Het is volop lente. Overal ruik je de bloemen, hoor je het gekwaak van de kikkers en zie je de jonge eendjes dartelen in het water…
In het gras zijn er verleidelijke geurtjes van teefjes, die op zoek zijn naar een fijne vriend om samen in het gras te spelen. Of ruik je dat niet, met je mensen neus? Sorry, dat vergeet ik steeds!
Wat wil jij graag ontdekken of beleven deze zomer? Of is een blijf gewoon thuis zomer, een staycation, wat je nu het liefste doet? Ik niet in ieder geval! Ik wil graag weer varen met mijn huisboot en alle dagen andere geurtjes opsnuiven. Wie weet leer ik nieuwe honden met hun mensen kennen.
Of wil je ook graag weg van huis, al is het dan in eigen land? Toch wil je vast niet naar een druk hotel of een overvolle camping? Het zal daar moeilijk zijn om genoeg afstand te houden, denk ik. En zo’n mondkapje op je snoet zal wat warm zijn om de hele tijd aan te houden. Gelukkig hoeven honden dat niet.
Voor jou heb ik ook een goede vakantie tip: kies eens voor een VaarVakantie!
Hoe veilig is een bootreis door België?
Mijn scheepshonden-neus ruikt dat de zomer steeds dichter komt. En gek genoeg ligt mijn huisboot nog steeds op de winterligpplaats in Oudenaarde. Toch merk ik al wat onrust, zowel bij mijn baasjes als bij de mensen in de straat. De corona-maatregelen worden stap voor stap versoepeld. Mijn baasjes zijn druk met spuitbussen en mondmaskers, met meer plaats maken tussen de tafels. Zelfs de stoelen krijgen 4 verschillende kleuren! Zo maken ze mijn boothuis klaar om gasten te ontvangen en samen te gaan varen.
Veilig was het altijd al, dacht ik. Ze varen immers al ruim 20 jaar. Twee andere scheeps-beardies zijn mij al voorgegaan… Nee, nu zorgen ze vooral voor heel veel plaats voor de gasten, om ver genoeg van elkaar te kunnen blijven. Weet je, mijn huisboot is 30m lang en 5m breed. Er zijn ook nog 2 verdiepingen. Reken zelf maar uit hoeveel m² er zo is voor maximum 8 gasten plus mijn 2 baasjes plus ikke!
Alle gasten hebben in hun eigen kajuit al een eigen badkamer met sanitair. Dat hoeven ze dus zeker niet te delen met anderen. Mijn baasjes hebben hun WC in de roef (= schipperswoning). Je raadt het al zeker? Ik ben de enige die aan wal moet gaan om mijn poot op te tillen!
Oh ja, er zijn reddingsvesten voor iedereen aan boord. Ze liggen in je kajuit. Laat ze daar gerust liggen, want ze zijn nog nooit gebruikt! Alleen mijn hondenzwemvest gebruik ik wel in de zomer: om heel ver te zwemmen.
Wat kan je doen tijdens zo’n vaarvakantie?
België als vakantie land lijkt je maar saai en koud en nat? Denk je dat er niks valt te beleven of te ontdekken? Of ga je je vervelen op zo’n trage bootreis?
In mijn 6 levensjaren heb ik me nog geen minuut verveeld! Er zijn nog veel plekjes die ik nog niet ontdekt heb. In de zomer ga ik vaak zwemmen, om wat af te koelen. Maar ja, ik ben natuurlijk een hond!
En de mensen? Ik zag ze hun fiets aan boord zetten aan het begin van de reis. ” Om actiever te zijn en zich niet te vervelen”, zeiden ze. Gek genoeg bleef die fiets de hele reis aan dek staan, zonder een meter te fietsen. Aan het einde van de reis werd de fiets weer op de auto geladen…
Er zijn ook gasten die wel gaan fietsen! Soms maken ze ’s morgens al een lunchpakket voor onderweg klaar en vertrekken naar de volgende ligplaats. Soms blijven ze aan boord tot na de lunch en fietsen daarna tot het eindpunt. Volgens mij willen ze dat lekkere lunchbuffet niet missen… Mijn baasje Olga maakt ook altijd iets extra voor bij het brood en de koffiekoeken. Eigenlijk varen de meeste gasten gewoon mee tot het eindpunt. In de namiddag is er nog veel tijd om naar de bezienswaardigheden aan de wal te gaan, te voet of per fiets.
Er zijn ook gasten die een heel dik boek meebrengen. Nu zullen ze wel veel tijd hebben om te lezen, niet? Als ze het uit hebben, kunnen ze nog een boek uit de scheepsbibliotheek lenen. Gek genoeg lezen ze dat ene boek meestal niet uit. Na iedere bocht is er iets nieuws te zien. Of we gaan door de sluis. Of de watervogels trekken de aandacht met hun gespetter. En ja, eigenlijk zitten onze gasten ook veel gezellig te babbelen! En dat boek? Daar lezen ze nog een paar bladzijden in voor bedtijd…
Waar kan je met de boot naartoe varen in België?
Overal waar bevaarbaar water is, kan je varen met de boot! En er zijn minstens 1100km kanalen en rivieren in België. Dat is veel te veel voor 1 dag! Onze gasten vinden het fijn om eerst op hun gemak te ontbijten. We vertrekken meestal pas daarna, rond 10u. Er is veel te zien onderweg. Toch willen de gasten graag in de namiddag aan land gaan om die nieuwe plek te verkennen. De gasten hebben de brochures en kaarten al bestudeerd voor we aanleggen. Ook mijn baasje Olga helpt ze graag om hun keuze te maken uit alle bezienswaardigheden. Ik ga graag naar de bossen en hondenzones.
En zo varen we ieder dag zo’n 60km. Veel routes vertrekken uit Oudenaarde (Vlaamse Ardennen). Er zijn ook reizen die vertrekken vanuit Maasmechelen (Limburg). En ja er is ook een hele mooie reis tussen Oudenaarde en Maasmechelen, langs de mooie steden van Wallonië.
Wat zijn de grote troeven van België?
- De kust: de golven van de zee, het grote strand, de dijk om te flaneren, wandelen in de duinen…
- De Ardennen: met de bergen en rotsen, de kastelen, de pittoreske dorpen en cultuursteden, de bossen en de beken …
- Limburg: de groene provincie, fietsparadijs, Kempendorpen, natuurgebieden, mijnbouw verleden …
Kunnen we daar naartoe varen en de mensen massa ontwijken?
Jazeker! Daar valt zoveel over te vertellen. Als ik eenmaal begin, komt er niet vlug een einde aan… Weet je, deze blog is al zo lang. Zal ik je volgende week meer vertellen over de reizen? Welke reis wil je eerst horen: de kust, de Ardennen of Limburg?
Tot de volgende keer!
PS Ben je al een beetje nieuwsgierig? Hou je niet van wachten tot volgende week? Kijk dan gewoon hier naar de routes… het zijn er veel, hé?